A kerékpár és az alkohol

Szabad-e egy sör után biciklire ülni?

Azt hiszed, tudod a választ? Ne légy olyan biztos! Olvass lejjebb és tégy egy próbát! Nem olyan egyértelmű ez a kérdés, mint amilyennek gondolod!
Sokan gondolják, nem is kell erről beszélni, olyan nyilvánvaló, mi a helyes megfejtés. Másokat meg nem érdekel a válasz, mert szomjasak, és kész. A helyzet az, hogy a KRESZ az autósok ittas vezetésével kapcsolatban egyértelműen és megkerülhetetlenül szigorú (de tudjuk, teljességgel indokoltan az). A kerékpárosokkal kapcsolatban kicsit más a helyzet.

Hiszen eleve, a kerékpárosokat nem ellenőrzik annyira. Sokan vannak, sokféle céllal használják kétkerekű járművüket, változatos az életkoruk, nem feltétlenül a betonozott úttesten járnak. És még a KRESZT sem kötelező ismerniük (bár azért ajánlott volna…). Szóval a rendőrök nem minden esetben koncentrálnak rájuk. És ki ne ismerné Jóska bácsit, a “szüreti biciklist”. Csak ide a szomszéd faluba jár, nem csinál semmi bajt. Persze időnként borvörös az orra, és bizony csak akkor megy egyenesen, ha a pincesoron az asszony elől menekül.
De ha mindezt ittasan és kerékpáron teszi, vajon törvényt sért-e?
“...Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles...úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”
(forrás: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM)

A KRESZ már a harmadik paragrafusában olyat közöl, ami bizony ide tartozik. Példánknál maradva, ha szüreti biciklisünk közúton teker, keresztülhajt egy iskolás kirándulócsoporton, majd egy macskán, s ezek után felborít egy szemetest, s végül intenzív fékezésre készteti a menetrend szerint egyébként sose járó Volán-buszt, akkor valóban, vét a közlekedés szabályai ellen, ittasan vagy anélkül is.

De azért ez sarkos eset. A károkozás gyalogosan is nagy eséllyel büntetendő, de mi van akkor, ha valaki csak egy pohár sört fogyasztott, és úgy pattan nyeregbe?
“...(1) Járművet az vezethet, aki…
...(b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá… “

Jól érezzük, ez még nem minden, de már itt is felfigyelhetünk arra, hogy biztonságos vezetésére képes. És ez azért elég szubjektív, hiszen ki mit tart biztonságosnak… Kicsit kacsázik, kicsit hullámzó a sebessége, egyszer-kétszer lezöttyen az útpadkáról, ordítva és hamisan énekel tekerés közben, hogy az egész környék a fejét fogja - ez vajon minek számít?

De a mondatnak van folytatása a következő bekezdésben:
“...(c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.”

Most ugrottak fel diadalmasan azok, akik azt mondták a fentebbi kérdésre, hogy: Nem biciklizünk egy sör után sem, hiszen zéró tolerancia van! Le kell lombozzalak benneteket, még ne dőljetek hátra! Ugyanis hihetetlen, de ez továbbra sem a történet vége.

A szemfüles (és minden bizonnyal szomjas) bringázók, ha elég elszántak, tovább olvasnak, s meg is lesz kitartásuk jutalma. Ugyanis ezen paragrafus utolsó bekezdése meglepő módon így szól:
“Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltétel fennállása esetén a kerékpárosra nem kell alkalmazni az (1) bekezdés c) pontjában a járművezető szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol jelenlétére vonatkozó korlátozást.
Kis szövegértési feladat ez, de szerkesztőségünk megpróbálja kibogozni, én magam nem egyszer olvastam át (mert bár a jelentését sikerült megfejtenem, de továbbra is hitetlenül állok ez előtt…)
(1) bekezdés (b) pont: aki biztonságosan képes vezetni.
(1) bekezdés (c) pont: nincs a szervezetében alkohol

Összekombinálva tehát: ha a kerékpáros biztonságos vezetésre képes állapotban van, akkor elfogadható, ha van alkohol a szervezetében.

Ezt azért meg kell emészteni. Részemről nem támogatom az ittas vezetést, és annak semmilyen formáját sem. Hozzá teszem, hogy bakik becsúsznak, ha a vendégségben evett puncstortáról például már csak menet közben derül ki, hogy bizony nem sajnálták belőle a rumot, és pillanatokon belül várható, hogy az egész sütemény kalózok zsákmányává lesz. Biciklivel járva ez még talán nem egy nagy ügy, főleg így, tudván, hogy nem büntet meg a rendőr… Nem?

Azért az nem olyan egyértelmű. Mert megint visszakanyarodunk ahhoz, hogy mi számít biztonságosnak? Egy sör nem sör - mondják a rutinos ivók, s rajtuk valóban, nem látszik az említett ital semmilyen hatása. De mi van azokkal a hatásokkal, amik nem látszanak: a reflexek lassulásával, az inger küszöb emelkedésével, a mozgás lomhábbá válásával vagy a biztonság-érzet erősödésével...?

Ezek nem mérhető dolgok. Nem is lehet külső szemlélőként biztonsággal ítélni róluk. És itt következik az, ami a törvények világában ritkán fordul elő: Ez a Te döntésed. Te döntöd el, tudsz-e biztonsággal kerékpározni. A te felelősséged. A rendőr csak akkor büntethet meg, ha minden kétséget kizáróan nem vagy biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban. Ezt megítélni pedig nehéz, mert ritka az egyértelmű helyzet. Jön a tipikus: sétálj végig a vonalon, vagy állj fél lábon, és fogd meg az orrod - na nekem ez józan állapotban se megy.

Visszakanyarodva a szüreti biciklis példájához - ha ura a helyzetének, nem sért törvényt, mikor kerékpárra ül egy-két pohár fröccs után. De a felelősség az övé, akkor is, ha nem egy-két pohárról volt szó, ha rosszul ítéli meg a helyzetét, és balesetet okoz. Így mi inkább nem javasoljuk az “ittas tekerést”, ugyanakkor megnyugtatásul: egy pohárka sört követően azért még nem kell taxit hívni, vagy hazakutyagolni.
Sőt, messzebb megyünk: ha üzleti vacsorára vagy olyan eseményre készülsz, ahol tudod, hogy legalább egy pezsgőt kötelező lesz lehajtani, de nem 100 km távolságot kell megtenned hazáig, célszerű stílusos és biztonságos közlekedési módot választani, például egy elektromos rollert vagy elektromos biciklit. Így az az egy “haverkodós” frissítő nem fog törvénybe ütközni.

Biztonságos és józan (vagy majdnem józan) közlekedést kívánunk!

Ha tetszett a cikk, talán elolvasnád ezt is, ami az engedélyek és a balesetek összefüggéseit vizsgálja:
http://www.origo.hu/auto/20150513-az-engedelyezett-ivastol-nem-lett-tobb-kerekparbaleset.html

Ha pedig az utóbbi időkben történt jogszabály-változások érdekelnek, ide kattints:
http://kerekparosklub.hu/alkoholfogyasztas-kerekparon-ulve

Mentés

Közösségi modul

 

Legkeresettebb

  • Foglalkozás egészségügy Újbuda,...Leírás: XI. kerületi rendelőmben üzemorvosként várom a kedves pácienseket foglalkozás egészségügyi vizsgálatra! A foglalkozás egészségügyi vizsgálat fontos a munkavállalónak is, hogy tudja, nem ártalmas-e a munka az egészségére, nem kell-e valamire fokozottabban ...
  • Társasház takarítás, intézmény...Leírás: Vállalunk cégek, közintézmények és magánházak részére teljes körű takarítást, az általános takarítástól a kárpittisztításig, lomtalanításig! Ha felújította lakását és egyedül nem boldogul a rendrakással, mi ebben is segítünk Önnek! Társasház takarítással ...
  • Gasztroenterológus, belgyógyász...Leírás: Belgyógyász, gasztroenterológus vagyok. Diplomámat 1977-ben szereztem, summa cum laude végeztem. Belgyógyász, gasztroenterológus szakvizsgával, licence vizsgával rendelkezem. Német és angol nyelvismerettel rendelkezem, folyamatosan hazai és külföldi kon ...
  • Autószerviz, motordiagnosztika XI....Leírás: Autószervizünkben teljes körű szolgáltatás biztosítunk a XI. kerületi autósok részére, többek közt rendelkezésre állunk motordiagnosztikával is. A motordiagnosztika lehetővé teszi a pontos hibabehatárolást, így célzottan a meghibásodott területre koncentr ...
  • Költöztetés, lomtalanítás 11....Leírás: Vállalkozásom fuvarozással, költöztetéssel, illetőleg lomtalanítással is áll megrendelői rendelkezésére a 11. kerületben. Megbízhatóan, magas minőségben végezzük munkánkat, hogy ügyfeleink maximálisan elégedettek legyenek, legyen szó lomtalanításról vagy ...
  • Virágüzlet 11. kerület, alkalmi...Leírás: A szomszédos 11. kerületből is szeretettel várjuk minden kedves vásárlónkat virágüzletünkbe, ha alkalmi csokor készítésre van szüksége Kelenföldön. Az alkalmi csokor készítés mellett természetesen friss vágott virágokkal, valamint cserepes virágokkal is v ...
  • Autóklíma töltés, autóklíma...Leírás: Autóklímán gondolkodik, vagy a már meglévőt szeretné megnézetni? 11. kerületi autóklímával foglalkozó cégünk autóklíma beszerelése mellett, autóklíma töltéssel és autóklíma javítással is foglalkozik. Nyári melegben, téli párás időben nagy szolgálatot tud ...
  • Műszaki vizsga Kelenföld,...Leírás: Márkafüggetlen autószervizünk a 11. kerületben várja az autótulajdonosokat, kelenföldi autószervizünk márkafüggetlenül vállal műszaki vizsgáztatást is. Autószervizünkben teljes körű átvizsgálását is biztosítunk a műszaki vizsga előtt, illetve hiba esetén ...
  • Gépi földmunka, sittszállítás 11....Leírás: Cégünk sok éves tapasztalattal, korszerű gépparkkal vállal gépi földmunkát és sittszállítást 11. kerületi megbízói részére is. Kis- és nagygépekkel egyaránt rendelkezünk, így semmilyen feladat nem jelent akadályt! Épületbontást is vállalunk Kelenföldön, a ...
  • Közjegyző XI. kerület, hitelesítés...Leírás: Közjegyzőként a XI. kerületből is várom tisztelt ügyfeleimet, ha jogi tanácsadásra, hitelesítésre van szükségük. Okirat szerkesztést, hitelesítést és azok letétbe helyezését is végzem lágymányosi partnereimnek, illetve végrendelkezések készítésével is fog ...

SZAKMAI CIKKEK

A video kaputelefonok előnye

Minden épületnek, ingatlannak, legyen az családi ház, iroda vagy társasház, szüksége van megbízható védelmi rendszerre. A riasztórendszerek és a kamerarendszerek mellett a kaputelefonok is az épületek védelmét szolgálják az illetéktelen behatolókkal szemben. A kaputelefon rendszerek lehetővé teszik az ellenőrzött beléptetést, csengetés után a bent lévőknek lehetőségük van eldönteni, hogy...

Bővebben

Gyógyteák jótékony hatásai

Enyhébb betegségek vagy kisebb fájdalmak esetén nem feltétlenül szükséges egyből gyógyszert szedni, hiszen különféle gyógyteákat is alkalmazhatunk kúra gyanánt az adott problémára. A gyógyteák természetes hatóanyagukkal segítenek a betegségek megelőzésében, valamint az orvosi kezeléseket is hatékonyan kiegészítik.   A napjainkban alkalmazott gyógyteák összetétele és felhasználása nagyrészt a hagyományokon és a tapasztalatokon...

Bővebben

A kerékpár és az alkohol

Szabad-e egy sör után biciklire ülni?Azt hiszed, tudod a választ? Ne légy olyan biztos! Olvass lejjebb és tégy egy próbát! Nem olyan egyértelmű ez a kérdés, mint amilyennek gondolod!Sokan gondolják, nem is kell erről beszélni, olyan nyilvánvaló, mi a helyes megfejtés. Másokat meg nem érdekel a válasz, mert szomjasak...

Bővebben

SPORT és RÁGÁS!

Sportolunk, hogy izmainkat, szerveinket, testi-lelki egyensúlyunkat fenntartsuk.Napjainkat megkeserítheti, ha valami nincs rendben a szájüregünkben. Kellemetlen lehelet, vérző íny vagy fájó fog. Ezen tünetek bármelyike igen komoly betegségek kiindulása lehet.De hogy is kezdtem? Sport és rágás!A rágás egy élettani funkció. Szükséges, enni kell! De hogyan?

Bővebben

Csecsemők és gyermekek ultrahangos vizsgálata

Az ultrahang, mint vizsgálómódszer a XX. század második felében, Magyarországon a 80-as, 90-es években vált elterjedté. Sok másik vizsgálattal szemben nagy előnye, hogy jó felbontóképessége miatt a kisebb eltéréseket is megtalálja, biztonságos, nem fájdalmas, nincs mellékhatása és még a babák is békésen tűrik. A vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet...

Bővebben

Egészségesek vagyunk?

Szájüregünk és fogazatunk megmutatja és megmondja Igen, az Academy of General Dentristri szervezet szerint a betegségek 90%-a okoz elváltozásokat szájüregünkben és fogazatunkon. A BAHDental Fogászati rendelőnkben való felmérések alkalmából nem csak fogaink állapotáról, hanem szervezetünk működéséről is sok fontos információt szerezhetünk.

Bővebben

Mi másképpen gyógyítunk!

Fogászati rendelő csúcsszolgáltatásokkal Budapesten a Bah Dental. A beavatkozások és a fogtechnika teljes tárháza megtalálható, karöltve az alternatív gyógyászatból ismert fülakupunktúrával. Teljes körű fogászati ellátást nyújt az egész családnak, a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig, különös tekintettel a várandós mamákra. A kezelések rövid határidővel és kedvező áron, garanciával történnek.  A kimagasló...

Bővebben

Jó a beltéri fém biztonsági bejárati ajtó?

Mire jó a beltéri fém biztonsági bejárati ajtó? Elsősorban otthonunkat védi az illetéktelen behatolóktól. Megnehezíti, illetve meggátolja a betörést, így megfelelő védelmet biztosít otthonunkban található értékeinknek. Vásárlás előtt, nagyon fontos, hogy az alábbi feltételekkel rendelkezzen a kiválasztott biztonsági bejárati ajtó. Legyen MABISZ minősítése, amiből pontosan kiderül, hogy a kiválasztott...

Bővebben

DUPLO rendszerű hő- és hangszigetelés

DUPLO rendszerű hő- és hangszigetelés Meglévő épületek homlokzati üvegezett nyílászáró szerkezeteinek felújítása során csak ablakcserében gondolkodnak, pedig léteznek olyan megoldások is, amelyek az üvegezés rétegszámának növelésével hatékonyabb és gazdaságosabb megoldást jelentenek a hajdani kapcsolt gerébtokos és egyesített szárnyú faablak felújításában. Ezek közé tartozik a DUPLO rendszerű ablakszigetelés is, ami kiválóan...

Bővebben

Elmeakupunktúra

Elmeakupunktúra Elmeakupunktúra -érdekes kifejezés- már az elnevezés kíváncsivá tett, amikor először találkoztam  a névvel és felkeltette tudásvágyamat, vajon mit takar? Az elme sok tekintetben hasonlatos egy film-vetítőgéphez. A vetítő maga a tudatosság, ami megszűri a tudat fókuszát az elme vetítővásznán. Hogyan is zajlik ez valójában? Történik velünk valami hétköznapi dolog...

Bővebben

A kinezológiáról. - Fantasztikus módszernek tartom!

Anikó egy ismerősöm 22 évvel ezelőtt annyit mondott „ meghallgatott egy előadást olyan módszerről, mellyel nagyon sok embernek lehet segíteni”, rögtön tudtam, hogy ott a helyem. Minden úgy alakult,  ahogy  a célom megfogalmazódott a tudatomban és a határozottságommal és kíváncsiságommal erősítettem azt. Két hónap múlva ott ültem a tanfolyamon ezzel...

Bővebben

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Mert adataid védeni kell. További információ

Rendben - OK
© 2015 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.

Kategóriák